- Otrzymane podziękowania: 0
MAKLERS.ARSLEGE.PL DI.ARSLEGE.PL
Maklers.pl jest firmą szkoleniową (a nie inwestycyjną)
Poza tym wydaje mi się, ze po lewej stronie do ceny obligacji powinieneś dodać narosłe kupony.
Czyli:
102,69 = 3/(1+0,055)^(1/12)+103/(1+r)^(7/12)
Bo płacisz teraz łączną cenę 102,69 i za miesiąc otrzymasz kupon 3 i za siedem miesięcy kupon i nominał 103.
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
Ja straciłem sporo czasu na zad 4 i w efekcie brak czasu zgubił mnie w zad 5 :/
Zad 4 ppkt 1 policzyłem cenę brudną; ppkt 2 obliczyłem YTMy stosując cenę brudną (w zadaniach faktycznie zazwyczaj były pełne okresy kuponowe, wiec nie było odsetek narosłych; tu pomyślałem że trzeba policzyć "rzeczywisty" yield od ceny którą faktycznie płacę, stąd moja decyzaja o cenie brudnej), później liczyłem dur Mculaya, dur zmodyfikowane i zmianę ceny w wyniku zmiany o 1 p.p.; ppkt 3 stopy terminowe standardowo (założyłem kapitalizację mieisięczną); ppkt 4 napisałem jak bym dokonał arbitrażu ale odpuściłem obliczenia.
Zad 5 ppkt 1 nie wpadłem na to żeby udziały policzyć ze stóp zwrotu, nie było bet i cov, więc policzyłem bety ze wzrou na SML tak jakby można było pożyczać i lokowac po rf (popełniłem więc błąd na samym początku). Ppkt 2 napisałem równanie kóre chciałem minimalizować i dość szczegółowy opis co bym robił dalej (faktycznie chyba można było skorzystać ze skróconego wzoru). Ppkt 3 częściowo policzyłem ale też nie starczylo mi czasu na zminimalizowanie funkcji, ale pokazałem co bym zrobił gdybym jednak miał wyliczone udziały. Finalnie chyba szanse na zaliczenie zadania są marneMieliście jakie dświadczenia z podobnymi przypadkami?
@Viaces
ja też policzyłem podstawiając stopy spot niższe o 100 bp. Wydaje mi się, że było to w przypadku dwóch pozostających płatności dużo szybsze i dokładniejsze.
A z jakiej książki układający mógł zaczerpnąć FRA? To chyba trochę nowość w tym zadaniu.
LAUREACI:
Pomogliśmy zdobyć:
- ponad 500 licencji MPW
- ponad 100 licencji DI
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.