MAKLERS.ARSLEGE.PL      DI.ARSLEGE.PL

Maklers.pl jest firmą szkoleniową (a nie inwestycyjną)

× Wiele podstawowych informacji o egzaminie na Maklera Papierów Wartościowych, znajdziesz tutaj: www.maklers.pl/mpw/darmowe/informacje-o-egzaminie.
Na tym wątku znajdziesz wszelkie informacje bieżące dotyczące tego egzaminu.

Egzamin MPW - 20.03.2016

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6836 przez Mahalik
Replied by Mahalik on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
w poprzednim też było zgodnie z ustawą o OBROCIE

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6837 przez kris-str
Replied by kris-str on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
Rynek regulowany obejmuje także rynek oficjalnych notowań, który jest wyodrębniony w rynku giełdowym. Można to porównać do tego, że spółka zależna od innej spółki zależnej jest również zależną dla ich podmiotu dominującego.

Jeżeli chodzi o widły to na pewno ich nie zaokrąglamy.

Jeżeli natomiast mowa o walnym to 26 dni.

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6838 przez Mahalik
Nie uważacie, że 60 powinno być anulowane?

Ja nie widzę tu żadnych prawidłowych odpowiedzi:
I. zapasy w spółce są nieodpowiednie, powodując w szczególności przestoje - skoro poziom zapasów jest relatywnie niski, podobnie jak czas realizacji obrotu zapasami to przestojów nie ma
II - dostawy do klientów są zbyt wolne, niekorzystnie wpływając na sprzedaż - niezgodne z krótkim czasem realizacji obrotu i niskim poziomem zapasów
III - kapitał jest całkowicie zamrożony w zapasach - niezgodne z niskim poziomem zapasów
iV. zapasy są przestarzałe - nie wiem na jakiej podstawie miały by być

W związku z tym żadna z odpowiedzi A,B,C,D nie pasuje

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6839 przez #.
Replied by #. on topic Egzamin MPW - 20.03.2016

Nie uważacie, że 60 powinno być anulowane?

Ja nie widzę tu żadnych prawidłowych odpowiedzi:
I. zapasy w spółce są nieodpowiednie, powodując w szczególności przestoje - skoro poziom zapasów jest relatywnie niski, podobnie jak czas realizacji obrotu zapasami to przestojów nie ma
II - dostawy do klientów są zbyt wolne, niekorzystnie wpływając na sprzedaż - niezgodne z krótkim czasem realizacji obrotu i niskim poziomem zapasów
III - kapitał jest całkowicie zamrożony w zapasach - niezgodne z niskim poziomem zapasów
iV. zapasy są przestarzałe - nie wiem na jakiej podstawie miały by być

W związku z tym żadna z odpowiedzi A,B,C,D nie pasuje

Miałem dokładnie taki sam tok rozumowania na egzaminie ;)

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6840 przez Bernard Madoff
Replied by Bernard Madoff on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
Jak dla mnie to odpowiedzi na pytanie 60 tez są z kosmosu, myślę że Mariusz rozstrzygnie dla Nas wkrótce tą kwestię.

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6841 przez ludybek
Replied by ludybek on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
z kolei mi się wydaje, że odpowiedzi I i II są ok:
I. zapasy w spółce są nieodpowiednie, powodując w szczególności przestoje - skoro jest bardzo niski poziom zapasów można domniemać, że spółka przy większych zamówieniach nie zawsze ma tyle towaru na stanie, ile potrzebuje i musi zlecić produkcję na bieżąco po otrzymaniu zamówienia, a to z kolei może spowodować przestoje
II - dostawy do klientów są zbyt wolne, niekorzystnie wpływając na sprzedaż - kontynuując powyższe, jeśli są przestoje, to zawsze niekorzystnie wpływa na sprzedaż, bo albo klient zrezygnuje ze względu na długi czas realizacji zamówienia, albo kolejny raz w ogóle już go nie złoży

Tak ja przynajmniej sobie to wyłumaczyłem na egzaminie:)

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6842 przez BSD84
Replied by BSD84 on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
Zad. 12. Chodzi o obliczenie dolnej granicy dla NOTOWAN CIAGLYCH, wiec nowym kursem odniesienia bedzie kurs otwarcia. Jesli kurs otwarcia wychodzi 52.33 to wychodzi 47.097. Czyli musi byc 47.1, poniewaz 47.09 jest juz ponizej widelek.

Zad. 54. Raczej 26 dni, bo do 21 dni moga umieszczac sprawy w obradach walnego, wiec nie moze byc tego samego dnia wymog ogloszenia.

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6843 przez Mahalik

z kolei mi się wydaje, że odpowiedzi I i II są ok:
I. zapasy w spółce są nieodpowiednie, powodując w szczególności przestoje - skoro jest bardzo niski poziom zapasów można domniemać, że spółka przy większych zamówieniach nie zawsze ma tyle towaru na stanie, ile potrzebuje i musi zlecić produkcję na bieżąco po otrzymaniu zamówienia, a to z kolei może spowodować przestoje
II - dostawy do klientów są zbyt wolne, niekorzystnie wpływając na sprzedaż - kontynuując powyższe, jeśli są przestoje, to zawsze niekorzystnie wpływa na sprzedaż, bo albo klient zrezygnuje ze względu na długi czas realizacji zamówienia, albo kolejny raz w ogóle już go nie złoży

Tak ja przynajmniej sobie to wyłumaczyłem na egzaminie:)

Przy 2 właśnie nie bardzo pasuje mi niekorzystne wpływanie na sprzedaż. Same niskie zapasy mogły by wpływać na niższą sprzedaż poprzez przestoje. Jednak gdyby sprzedaż miała być niska to i współczynnik sprzedaż / zapasy byłby niższy. Rozumowanie, że wysoki poziom współczynnika wpływa na jego obniżenie jest niejako zapętleniem ;p

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6844 przez Krzysieknmc
Replied by Krzysieknmc on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
A pytanie 102, o NPV, prawidłowa odpowiedz to B, Im bardziej stromy jest wykres profilu NPV tym mniejsza wrażliwość projektu .. Też tak macie?
Za tę wiadomość podziękował(a): jordan1, kris-str

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6845 przez Mahalik

A pytanie 102, o NPV, prawidłowa odpowiedz to B, Im bardziej stromy jest wykres profilu NPV tym mniejsza wrażliwość projektu .. Też tak macie?

też tak mam

Czas generowania strony: 0.133 s.

LAUREACI:

Pomogliśmy zdobyć:

- ponad 500 licencji MPW

- ponad 100 licencji DI

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.