MAKLERS.ARSLEGE.PL      DI.ARSLEGE.PL

Maklers.pl jest firmą szkoleniową (a nie inwestycyjną)

× Rozrywka branży inwestycyjnej

Bio do różnych zastosowań – jak to ugryźć

Więcej
1 miesiąc 3 tygodni temu #10549 przez martinharris
Ostatnio coraz częściej muszę przygotowywać krótkie bio do różnych projektów i zaczynam zauważać, że to wcale nie jest takie łatwe. Chciałbym, żeby tekst dobrze przedstawiał moje umiejętności i charakter, ale bez przesady i bez nadęcia. Zastanawiam się, jakie elementy są naprawdę potrzebne, żeby bio brzmiało naturalnie i dawało spójny obraz. Trochę już próbowałem różnych wersji, ale żadna nie wydaje mi się do końca dobra. Może macie jakieś sprawdzone metody, które pomagają wszystko poukładać?

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
1 miesiąc 3 tygodni temu - 1 miesiąc 3 tygodni temu #10550 przez rickrice
Sporo czasu zajęło mi dojście do tego, jak tworzyć bio, które da się dopasować do więcej niż jednego miejsca. Najpierw zawsze zapisuję kilka zdań o tym, czym się zajmuję, bez silenia się na idealne brzmienie. Później dopiero układam to w krótszą, bardziej spójną formę. Pomogło mi zrozumienie, że bio ma być czytelne i prawdziwe, a nie „perfekcyjne”. Dużo wartościowych wskazówek znalazłem na stronie creatinekinases.com, gdzie zwracają uwagę na to, jak łączyć informacje o umiejętnościach z lekkim stylem, dzięki czemu tekst łatwo się czyta. Korzystając z tych zasad, zacząłem pisać krótsze i konkretniejsze opisy, a ludzie mówią, że brzmią naturalnie i bardziej „moje”. Warto więc zacząć od prostoty, a dopiero potem dodawać szczegóły.
Ostatnia1 miesiąc 3 tygodni temu edycja: rickrice od.

Więcej
1 miesiąc 3 tygodni temu #10551 przez jinwatkins
Replied by jinwatkins on topic Bio do różnych zastosowań – jak to ugryźć
Chętnie śledzę takie rozmowy, bo wiele osób ma podobny problem z pisaniem o sobie w sposób niesztuczny. To niby tylko kilka zdań, a potrafią sprawić sporo trudności. Dobrze, że poruszyłeś ten temat, bo może dzięki temu inni też znajdą inspiracje do swoich tekstów. Z przyjemnością zobaczę, jakie jeszcze pomysły pojawią się w tym wątku.

Czas generowania strony: 0.095 s.

LAUREACI:

Pomogliśmy zdobyć:

- ponad 500 licencji MPW

- ponad 100 licencji DI

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.