MAKLERS.ARSLEGE.PL      DI.ARSLEGE.PL

Maklers.pl jest firmą szkoleniową (a nie inwestycyjną)

× Wiele podstawowych informacji o egzaminie na Maklera Papierów Wartościowych, znajdziesz tutaj: www.maklers.pl/mpw/darmowe/informacje-o-egzaminie.
Na tym wątku znajdziesz wszelkie informacje bieżące dotyczące tego egzaminu.

Egzamin MPW - 20.03.2016

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6887 przez Karina
Replied by Karina on topic Egzamin MPW - 20.03.2016

Na stronie KNF będą informacje. Odwołanie składa się z tego co pamiętam w ciągu 2 tygodni a rozpatrzenie to kolejny miesiąc. Trzeba uargumentować jak najlepiej potrafisz swój wniosek i tyle. Po wynikach z egzaminu możesz wysłać maila z praśną o skan karty odpowiedzi. Będziesz miał pewność jakich odpowiedzi udzieliłeś i gdzie zrobiłeś błędy.

Termin jest krótszy, o ile się nie mylę, to 4 dni robocze licząc od dnia następnego po dniu ogłoszenia wyników. Komisja ogłaszając wyniki podaje szczegóły.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6888 przez BSD84
Replied by BSD84 on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
Ale jest mowa o funduszym innym niz zamkniety ale w formie spolki akcyjnej wiec raczej A.

Zad.7
Nie uważacie, że tutaj mogłaby być prawidłowa odpowiedź D? W treści rozporządzenia jest:

§ 4. Emitent będący instytucją wspólnego inwestowania inną niż fundusz, prowadzący działalność w formie spółki
akcyjnej, podlega obowiązkom określonym w rozporządzeniu dla spółki akcyjnej, a prowadzący działalność w formie
innej niż spółka akcyjna, podlega obowiązkom określonym w rozporządzeniu dla funduszu.

Natomiast w pytanie jest mowa o instytucji innej niż fundusz inwestycyjny zamknięty. A więc mogą to być zarówno instytucje inne jak fundusz, ale również fundusze inwestycyjne otwarte (te podlegają pod rozporządzenie w odniesieniu do funduszy inwestycyjnych)

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6889 przez BSD84
U mnie wstepny wynik to 179 punktow :) Dosyc duzy zapas na ewentualne bledy :) Odpowiedzi 106, poprawne 95. Ciekawe jaki bedzie formalny wynik.

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6890 przez Krzysieknmc
Replied by Krzysieknmc on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
114 na pewno a ?
Kurde mam d

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6891 przez admin
Replied by admin on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
Karina,

Dzięki, wszystko się potwierdziło - mam tak samo.

Poniżej cały klucz.

Odpowiedzi do ZESTAWU 1. Proszę o sprawdzenie poprawności wprowadzonych odpowiedzi:

1 - B
2 - C
3 - A
4 - D
5 - C
6 - B
7 - A
8 - B
9 - A
10 - D
11 - B
12 - C
13 - B
14 - C
15 - B
16 - C
17 - A
18 - C
19 - B
20 - A
21 - A
22 - B
23 - C
24 - C
25 - A
26 - A
27 - B
28 - C
29 - C
30 - B
31 - C
32 - D
33 - B
34 - D
35 - C
36 - C
37 - A
38 - A
39 - B
40 - D
41 - D
42 - D
43 - A
44 - B
45 - AC
46 - B
47 - A
48 - A
49 - A
50 - D
51 - C
52 - D
53 - C
54 - D
55 - D
56 - B
57 - C
58 - A
59 - A
60 - A
61 - A
62 - C
63 - B
64 - A
65 - B
66 - B
67 - D
68 - C
69 - C
70 - AB
71 - D
72 - D
73 - D
74 - D
75 - A
76 - C
77 - C
78 - B
79 - D
80 - A
81 - C
82 - C
83 - D
84 - B
85 - C
86 - A
87 - D
88 - D
89 - D
90 - C
91 - C
92 - D
93 - A
94 - A
95 - C
96 - A
97 - B
98 - B
99 - A
100 - B
101 - A
102 - B
103 - B
104 - C
105 - D
106 - D
107 - D
108 - A
109 - B
110 - D
111 - B
112 - A
113 - B
114 - A
115 - A
116 - C
117 - D
118 - A
119 - D
120 - B
Za tę wiadomość podziękował(a): ksojka, Dmitrij5

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6892 przez admin
Było pytanie o odwołania. W czasie działalności Maklers, miałem przyjemność pomagać w wielu sesjach odwołań do MPW. Dzięki tej pomocy licencje uzyskało ok. 30 osób, ale...

Tak jak kiedyś KNF chętnie uznawał 1 lub 2 zadania, tak od 5 testów - KNF nie uznał żadnego odwołania z MPW. Nawet jeśli były ewidentne podstawy lub wykazane i udowodnione błędy w książkach, KNF pozostał nieugięty. Sądzę, że KNF mógłby chętniej uznawać odwołania w przypadku niższej zdawalności - np. 10%. Jeśli jednak zdawalność wyniesie ok. 30%, szanse na jakiekolwiek uznanie odwołania będą iluzoryczne, szczególnie, że na pierwszy rzut oka, egzamin praktycznie nie zawiera błędów, a ten co był, został skorygowany w dość perfidny sposób przez Komisję już podczas egzaminu (zadanie powinno być anulowane, lub przy ew. poprawkach, powinniście otrzymać gratyfikację czasową i wydłużenie egzaminu o 3-5 minut). Wątpię jednak by KNF uznał tego typu argument.

Tym samym - jak już ktoś się uprze, że chce pisać odwołanie - spośród Klientów Maklers (Superpakiet MPW lub kurs maklerski wideo/online/stacjonarny), to oczywiście pomożemy w jego złożeniu, ale z określeniem prawdopodobieństwa sukcesu bliskiego zeru... Niestety...

Na egzaminie DI - dużo chętniej Komisja uznaje odwołania.

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6893 przez admin

Wolałbym zamiast DI mieć w Polsce uznawalność CFA. Tak czy inaczej na razie skupmy się na wynikach :-)

A jak się Piotr będziesz czuł, jak CFA dostaną możliwość bycia DI i MPW bez konieczności zdawania tych trudnych egzaminów i nie mając pojęcia o polskich regulacjach prawnych, rachunkowych czy technikach notowań??? Ponadto - polski rynek otworzy się dla ponad 100.000 ludzi, którzy będą bezpośrednią Twoją konkurencją na lokalnym rynku pracy... Moim zdaniem - jednostronna uznawalność CFA na polskim rynku, w zamian za ZERO UZNAWALNOŚCI polskich licencji przez CFA Institute jest zwykłym strzałem w stopę polskim obywatelom... Ale lobbing CFA jest bardzo skuteczny - pytanie czy to tylko lobbing? ;)

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6894 przez BSD84

Było pytanie o odwołania. W czasie działalności Maklers, miałem przyjemność pomagać w wielu sesjach odwołań do MPW. Dzięki tej pomocy licencje uzyskało ok. 30 osób, ale...

Tak jak kiedyś KNF chętnie uznawał 1 lub 2 zadania, tak od 5 testów - KNF nie uznał żadnego odwołania z MPW. Nawet jeśli były ewidentne podstawy lub wykazane i udowodnione błędy w książkach, KNF pozostał nieugięty. Sądzę, że KNF mógłby chętniej uznawać odwołania w przypadku niższej zdawalności - np. 10%. Jeśli jednak zdawalność wyniesie ok. 30%, szanse na jakiekolwiek uznanie odwołania będą iluzoryczne, szczególnie, że na pierwszy rzut oka, egzamin praktycznie nie zawiera błędów, a ten co był, został skorygowany w dość perfidny sposób przez Komisję już podczas egzaminu (zadanie powinno być anulowane, lub przy ew. poprawkach, powinniście otrzymać gratyfikację czasową i wydłużenie egzaminu o 3-5 minut). Wątpię jednak by KNF uznał tego typu argument.

Tym samym - jak już ktoś się uprze, że chce pisać odwołanie - spośród Klientów Maklers (Superpakiet MPW lub kurs maklerski wideo/online/stacjonarny), to oczywiście pomożemy w jego złożeniu, ale z określeniem prawdopodobieństwa sukcesu bliskiego zeru... Niestety...

Na egzaminie DI - dużo chętniej Komisja uznaje odwołania.

Egzamin został przedłużony o 3 minuty.

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6896 przez Piotr
Replied by Piotr on topic Egzamin MPW - 20.03.2016
Jestem za wolnym rynkiem, również w sferze edukacji. Tak jak mówiłem wolę skupić się na wynikach i nie zaśmiecać tematu :-)

Więcej
9 lata 1 miesiąc temu #6897 przez admin

Jestem za wolnym rynkiem, również w sferze edukacji. Tak jak mówiłem wolę skupić się na wynikach i nie zaśmiecać tematu :-)

Ja też - dlatego wzajemną uznawalność CFA i DI przyjąłbym z oklaskami. Natomiast jednostronne uznanie amerykańskiego lobbingu i jednostronna uznawalność przez Państwo Polskie prywatnej certyfikacji za państwową licencję jest dla mnie dość komiczne ;)

Ale jak najbardziej - zarówno DI, jak i MPW wymagają aktualizacji i innego podejścia do testowania wiedzy.

Czas generowania strony: 0.161 s.

LAUREACI:

Pomogliśmy zdobyć:

- ponad 500 licencji MPW

- ponad 100 licencji DI

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.