MAKLERS.ARSLEGE.PL      DI.ARSLEGE.PL

Maklers.pl jest firmą szkoleniową (a nie inwestycyjną)

× Wiele podstawowych informacji o egzaminie na Maklera Papierów Wartościowych, znajdziesz tutaj: www.maklers.pl/mpw/darmowe/informacje-o-egzaminie.
Na tym wątku znajdziesz wszelkie informacje bieżące dotyczące tego egzaminu.

Egzamin MPW - 26.10.2014

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu #4949 przez Meen
Replied by Meen on topic Egzamin MPW - 26.10.2014
Kainaq chyba trochę realizacje w innej kolejności wg mnie.
Po realizacji (4) z (3) zostało jeszcze 100 szt. zlecenia (3) bo WUJ = 500, więc to zlecenie powinno być realizowane jako pierwsze, czyli wpierw zlecenie (5) realizuje 100 szt. (3), a później już podobnie tylko na końcu realizacja zamiast (5) 400 szt. to 300 szt. ze zlecenia (3).

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu - 10 lata 6 miesiąc temu #4950 przez Kainaq
Replied by Kainaq on topic Egzamin MPW - 26.10.2014
Wydaje mi się, że masz rację. Poprawię poprzedni post, żeby nie wprowadzać w błąd.
W takim razie, o ile się nie mylę, ta ostatnia transakcja 300 szt. (zlecenie 5 z 3) będzie tak jakby bez warunku WUJ (bo wszystkie warunki na zlecenia zostały zrealizowane w tym jednym zleceniu kupna).
Ostatnia10 lata 6 miesiąc temu edycja: Kainaq od.

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu #4951 przez Cień
Replied by Cień on topic Egzamin MPW - 26.10.2014
Chcę się upewnić czy dobrze rozumiem słowa z SZOGA. Czy przy obliczaniu kursów otwarcia/zamknięcia stosujemy także widły dynamiczne? Zawsze myślałem, że nie.

Z SZOGA:
§ 59 Jeżeli w chwili otwarcia/zamknięcia teoretyczny kurs otwarcia (TKO) wykracza poza obowiązujące statyczne ograniczenia wahań kursów rozpoczyna się równoważenie.

§ 65 Jeżeli w chwili otwarcia/zamknięcia teoretyczny kurs otwarcia (TKO) wykracza poza obowiązujące dynamiczne ograniczenia wahań kursów rozpoczyna się równoważenie.

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu #4952 przez Meen
odkąd jest UTP to dynamiczne są w każdej fazie w systemie notowań ciągłych. Nie ma ich tylko w jednolitych.

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu #4953 przez admin
Replied by admin on topic Egzamin MPW - 26.10.2014

odkąd jest UTP to dynamiczne są w każdej fazie w systemie notowań ciągłych. Nie ma ich tylko w jednolitych.

Dokładnie. KNF jednak zawsze wyłącza w treści zadań ograniczenia dynamiczne.

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu #4954 przez Cień
Dzięki. Rozumiem. Ale, z tego wychodzi, że zapis o przekroczeniu widełek statycznych na otwarciu/zamknięciu w notowaniach ciągłych jest nie potrzebny skoro równoważenie rozpocznie się już przy przekroczeniu dynamicznych. Zgadza się?

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu #4955 przez Meen
no nie do końca, bo jak przekroczone są widełki dynamiczne i statyczne to obowiązują zasady dla statycznych.

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu #4956 przez Cień

no nie do końca, bo jak przekroczone są widełki dynamiczne i statyczne to obowiązują zasady dla statycznych.

Z tego co czytam w SZOG różnice w sposobie realizacji równoważeń mają zastosowanie do fazy notowań ciągłych, np. realizacja / brak realizacji zlecenia które wywołało równoważenie itp.

W przypadku równoważenia w fazie otwarcia/zamknięcia w SZOG na podstawie paragrafów 59 i 65 różnic w sposobie równoważenia dla dynamicznych i statycznych nie odnajduję.

Nie wiem czy piszę poprawnie czy zamieszałem coś.

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu #4958 przez marvillek
Replied by marvillek on topic Egzamin MPW - 26.10.2014

przysłali komuś już to zaproszenie na egzamin z KNF?? mi nie;)

Ja dziś dostałem. o 11:00 egzamin.

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu #4961 przez adam357
Replied by adam357 on topic Egzamin MPW - 26.10.2014
Witam,

może to naiwnie zabrzmi na tydzień przed egzaminem ale jak się liczy średnioroczny zwrot z inwestycji? chodzi mi tutaj np. o zadanie 55. z egzaminu z 27 października 2013 roku.

Czas generowania strony: 0.165 s.

LAUREACI:

Pomogliśmy zdobyć:

- ponad 500 licencji MPW

- ponad 100 licencji DI

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.