MAKLERS.ARSLEGE.PL      DI.ARSLEGE.PL

Maklers.pl jest firmą szkoleniową (a nie inwestycyjną)

× Wiele podstawowych informacji o egzaminie na Maklera Papierów Wartościowych, znajdziesz tutaj: www.maklers.pl/mpw/darmowe/informacje-o-egzaminie.
Na tym wątku znajdziesz wszelkie informacje bieżące dotyczące tego egzaminu.

Egzamin MPW - 26.10.2014

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu #4962 przez matoch
Replied by matoch on topic Egzamin MPW - 26.10.2014

Witam,

może to naiwnie zabrzmi na tydzień przed egzaminem ale jak się liczy średnioroczny zwrot z inwestycji? chodzi mi tutaj np. o zadanie 55. z egzaminu z 27 października 2013 roku.

√fv/pv -1 -> czyli wartość przyszłą inwestycji dzielimy przez obecną, potem pierwiastek z tego i na koniec odejmujemy 1

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu #4968 przez PiotrGaździak
Replied by PiotrGaździak on topic Egzamin MPW - 26.10.2014
Czy może ktoś jeszcze raz rozpisać zadanie z technik notowań spółka ZZZ (poprzednie posty).
Nie wiem dlaczego gdy zrealizuje się 4z3 to 5 realizuje się z 3 potem 1 i na końcu 2. Przecież o kolejności realizacji decyduje czas przyjęcia do systemu. Czemu 5 realizuje się z 2 500 szt skoro 5 ma WUJ 100. Zdecydowanie się pogubiłem bo z moich obliczeń nie wychodzi żadna odpowiedź

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu - 10 lata 6 miesiąc temu #4970 przez Siwy1111
Replied by Siwy1111 on topic Egzamin MPW - 26.10.2014

W odpowiedzi na Twoje zadanie, marvillek.

Najpierw realizujemy WUJ
4 z 1, 100, zostaje 1 - 400szt
4 z 2, 500, zostaje 2 - 500szt
4 z 3, 400, zostaje 3 - 600szt (w tym WUJ 100szt)
4 odpada (zrealizowane)
5 z 3, 100, zostaje 3 - 500szt
5 z 1, 100, zostaje 1 - 300szt
5 z 2, 500
2 odpada (zrealizowane)
5 z 3, 300, zostaje 3 - 200szt
5 odpada (zrealizowane)
6 odpada (WLA - niewystarczający wolumen po stronie przeciwnej)
Zostają zlecenia 1 (300 szt) i 3 (200 szt)

Generalnie WUJ w arkuszu zleceń to jest wolumen, który jest widoczny. I tak jak masz wolumen 1000 z WUJ 500 to Ty w momencie składania zlecenia widzisz tylko te 500. I tutaj jak zlecenie 4 realizuje się z 3 to bierze tyle ile potrzebuje czyli 400, a 500 - 400 daje Ci 100 które jest widoczne jako wolumen pozostały (Ty de facto nie wiesz że tam jest zaszyty jakiś większy wolumen, widzisz tylko te 100 które pozostały). Zlecenie to zabiera sobie te 100 sztuk sądząc że zabiera wszystko, a zabrał tylko z WUJ po czym odkrywana jest kolejna wartość która była ukryta. Realizuje się z tym 100 które widzi i zabiera się za realizację zlecenia 1 które też widzisz że tyle tam jest (czyli 100) po czym realizuje się ze zleceniem 2 (które zostaje zrealizowane w całości).

Cytuję odpowiedź wcześniejszą ponieważ jest to dobrze rozpisane :)
Ostatnia10 lata 6 miesiąc temu edycja: Siwy1111 od.

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu #4971 przez admin
Replied by admin on topic Egzamin MPW - 26.10.2014
Zapraszamy wszystkie zainteresowane osoby do udziału w promocyjnym - darmowym webinarium "Zdaj egzamin MPW", które odbędzie się 23.10 o godz. 21:00 w Internecie.

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu #4987 przez beny
Replied by beny on topic Egzamin MPW - 26.10.2014
podpowie ktoś sposób na rozwiązanie zadań z ROC?
np. zadanie 100 z ostatniego egzaminu, albo zad 18 z pazdziernika 2013.

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu #4988 przez Meen
Replied by Meen on topic Egzamin MPW - 26.10.2014
wzór powinien rozwiązać problem

ROE = ROC + D/E (ROC - rf(1 - T)

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu #4989 przez matoch

wzór powinien rozwiązać problem

ROE = ROC + D/E (ROC - rf(1 - T)

W miejscu stopy wolnej od ryzyka czyli rf może być również koszt długu czyli w tym wypadku 4%

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu #4990 przez Bogo
Replied by Bogo on topic Egzamin MPW - 26.10.2014
Mam pytanie, wydrukowałem sobie test ze strony KNF i robiłem go na papierze. Znalazło się tam zadanie z kursów w którym żadna odpowiedz nie była dobra.
Zatem sprawdzam na stronie maklers jak to jest rozwiązane i tam akurat był jeden limit zmieniony który pasował do odpowiedzi, a zatem na stronie było OK
(Chodzi o wyznaczanie kursów. zadanie nr 35 14 marca 2013) Jeśli pytanie jest zle skonstruowane przez Komisję to nadaje się do odwołania? Lecz żeby się odwołać musze tam zaznaczyć jakąś odpowiedz? Bo chyba nie zostawić je puste?

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu #4991 przez matoch
Marzec 2013 był ostatnim egzaminem na którym obowiązywał WARSET i stąd taka sytuacja. A na maklers odpowiedź została zmieniona, aby było to zgodne z obowiązującym obecnie systemem UTP
Za tę wiadomość podziękował(a): Bogo

Więcej
10 lata 6 miesiąc temu #4992 przez admin
Replied by admin on topic Egzamin MPW - 26.10.2014

Mam pytanie, wydrukowałem sobie test ze strony KNF i robiłem go na papierze. Znalazło się tam zadanie z kursów w którym żadna odpowiedz nie była dobra.
Zatem sprawdzam na stronie maklers jak to jest rozwiązane i tam akurat był jeden limit zmieniony który pasował do odpowiedzi, a zatem na stronie było OK
(Chodzi o wyznaczanie kursów. zadanie nr 35 14 marca 2013) Jeśli pytanie jest zle skonstruowane przez Komisję to nadaje się do odwołania? Lecz żeby się odwołać musze tam zaznaczyć jakąś odpowiedz? Bo chyba nie zostawić je puste?

To są testy na WARSET! Nie patrz na klucze odpowiedzi przy WARSET! Tam możesz mieć 0,1,2,3 lub 4 dobre odpowiedzi. Jedynie ok. 50% odpowiedzi, które były dobre wg WARSET są też dobre wg UTP.

Z zakresu technik notowań, jedynie 2 ostatnie testy są istotne, gdyż zostały już stworzone na UTP.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bogo

Czas generowania strony: 0.156 s.

LAUREACI:

Pomogliśmy zdobyć:

- ponad 500 licencji MPW

- ponad 100 licencji DI

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.